"A dog is one of the remaining reasons why some people can be persuaded to go for a walk." - O.A. Battista

Vizsla Draadhaar en Ruwhaar Teckel Kennel Fényes Varázs

Vizsla Draadhaar... de jachthond met vele gezichten...

Glenda, Dylle, Gündi, Leentje, Maudszen, Soof, Tess, Unique en Ysa...

Menu

Wie is online

We hebben 23 gasten en geen leden online

Futaki of Szarvas.... !?

Het is een bijzonder nestje van Ziyze en Ludas… Bij één reutje ontdekte ik een ruime week geleden een kleine uitstulping aan de binnenkant van zijn oor. Ik wist wel dat dit vaker gezien werd, maar wat het precies inhield en welke naam het had, was mij onbekend. Pas een paar dagen geleden – en het is raar dat het me niet eerder was opgevallen, want nu je het eenmaal weet, zie je het duidelijk – bleek dat nog een pup dit had. En wel in tweevoud in beide oren. Mooi symmetrisch. Na te hebben geïnformeerd bij Lies (kennel Quodian’s) wees zij me op een website waar het onderstaande artikel is te vinden. Het beschrijft een mooi stukje historie over de opbouw van de Vizsla.
Het artikel is afkomstig uit Amerika. Daar is de Vizsla Draadhaar (nog) geen erkend ras (onbegrijpelijk, maar waar). Wellicht is dat de reden dat de Draadhaar niet wordt aangehaald in het artikel. Evengoed zijn er een paar gevallen bekend van Futaki hoorns bij de Vizsla Draadhaar. Na nog meer zoekwerk via google wordt duidelijk dat (in tegenstelling tot wat het artikel beschrijft) de Vizsla niet het enige ras zou zijn met deze bijzondere hoorntjes. Op een Weimaranerforum wordt een oproep gedaan – met veel respons – over de hoorns.

Op de foto's is puppy Wit te zien. Ik heb geprobeerd de Szarvas zo duidelijk mogelijk in beel dte brengen.

Oor-hoorns/ Futaki Hoorns

Kortharige Vizsla's honden zijn misschien wel uniek onder de voorstaande rassen in het hebben van kleine aanhangsels, tags of 'hoorns' bovenlangs aan de voorkant van hun oorkleppen. In het Hongaars deze horens worden 'szarv' (meervoud 'Szarvas') genoemd. In hun vroege bestaansjaren in Noord-Amerika werd gedacht dat de Vizsla's uit de Futaki lijn, gefokt door graaf en gravin Bela Hadik, deze oorversieringen vaker vertoonden en in een meer opvallende grootte dan Vizsla's van andere lijnen (dit kan wel of niet waar zijn) - en dus in kregen ze in Noord-Amerika de naam 'Futaki horens', om deze reden.

Hoorns kunnen voorkomen op één oor of beide; enkelvoudig of een veelvoud (Ik zag eens een Vizsla met vier horens op een oor), en in wisselende grootte van een bijna on-merkbare hobbel naar een huidplooi van een centimeter in lengte. Hoorns zijn over het algemeen bedekt met haar net als de rest van het oor. Ze hebben geen nadelige gevolgen voor een hond, hoewel op een bepaald moment was het gerucht dat honden met hoorns superieure jachteigenschappen hadden in vergelijking met honden zonder de hoorns, een overtuiging die is tegenwoordig niet meer wordt aangenomen.

De oorsprong van oor 'hoorns' is onderdeel van de oorsprong van de Vizsla zelf. In tegenstelling tot andere voorstaande rassen, werd de Vizsla beïnvloed door een van de vroege Greyhound rassen - de Hongaarse windhond of Agár. In de negentiende eeuw gebruikten fokkers de Agár om zowel de snelheid en de drive van de Vizsla en zijn vermogen om op zowel 'haarwild' als 'veerwild' te jagen te verhogen. Er waren drie grote onbedoelde effecten van de inmenging van Agár bloed in de ontwikkeling van de Vizsla. Allereerst versterkt de gele-tarwekleur of roestig tarwekleur van de Agár versterkt de 'sarga' of massief gouden roest kleur van de Vizsla. In de tweede plaats, de Agár gaf de Vizsla tot de toplijn en hoeking/vering in achterhand, die uniek is onder de Europese voorstaande rassen. De 'verende' topline en minder gehoekte achterhand van de Vizsla was het resultaat van deze inmenging van Hongaars windhond bloed - de Vizsla gebruikt haar rug en achterpoten voor de voortstuwing op een soortgelijke wijze als de windhond dankzij de Agár. Op de derde en laatste plaats heeft de Agár zijn de onderscheidende 'Szarvas' of horens doorgegeven, die gebruikelijk waren in dat ras.

Nu lijken Futaki hoorns bijna willekeurig voor te komen - de bloedlijnen van die honden die dragers zijn van de eigenschap zijn zo algemeen verspreid in het ras, dat het onmogelijk is te zeggen dat in een bepaalde lijn het kenmerk waarschijnlijk zal produceren. Toch is het onmogelijk te zeggen wanneer deze weinig bekende eigenschap zich openbaart. Recentelijk bezocht ik de stand van een handelaar in hondensnuisterijen, op één van de grotere shows, die ervan overtuigd was dat een zeer 'Greyhoundachtige' porseleinen figuur een Vizsla was. Toen ik het beeld onderzocht (welke gemaakt was in Hongarije) was het duidelijk dat het een zand-tarwekleurige Agár was - en daar, vereeuwigd in porselein, waren kleine Szarvas op elk oor!

Door Susan J. Mulley
(vertaling Yvette Hoorman)

bron: www.vizsladogs.com